10 Şubat 2014 Pazartesi

Kütahya'da kurulan Kestane ormanı ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Kütahya'da Bin Yıllık Kestane Ağaçlarının Tohumlarından Orman Kuruldu

Kütahya'da 1025 yaşlarındaki 5 kestane ağacından kestane ormanı kuruldu.


Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, merkezde bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da tescillenen1025 yaşındaki 5 kestane ağacından alınan tohumlarla ''kestane ormanı'' kurdu.

Merkeze bağlı Kumarı Mahallesi'nde bulunan bu ağaçlar Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine tanıklık etmiş, asırlara meydan okuyarak, hala meyve vermeye devam ediyor.

Yılda toplam yaklaşık 500 kilogram meyve veren bu ağaçlar, 7 Eylül 1995'te Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince birer anıt ağaç olarak tescil edilmiş.

Yaklaşık 23'er metre boy, 7'şer metre çevre genişliği ve 2,2'şer metre çapa sahip olan ağaçların neslinin devamı için Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.

Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağaçların hayat sürelerinin uzun olması nedeniyle bunların neslini devam ettirmek istediklerini söyledi. Bu ağaçların merkeze bağlı Kumarı köyünde olduğu bilgisini veren Eryiğit, şöyle konuştu:

''Bu ağaçlar tabii olarak burada yetişmişler, 5 adet 1025 yaşında anıt ağaç mahiyetinde kestane ağacı var. Bu kestanelerin sadece bunlarla sınırlı kalmasını istemedik. Derelerin ıslahı sahasında bir de kestane ormanı kurmak istedik. 50 dekar alanda bu ağaçların tohumlarından 110 kilo alarak bu alanda, hazırladığımız teraslara ve sahalara ektik. Bu ekim yaptığımız sahada  5 bin 500 sağlıklı ağaç yetişecek. Ayrıca, yine bu ağaçlardan aldığımız 30 kilogram tohumla da Emet ilçesindeki fidanlığımızda yaptığımız kestane fidanı yetiştirme çalışmamızla 1500 adet fidan daha gelecek. Sonbahardaki tamamlama çalışmalarında da bu fidanları kullanacağız. İleride bu kestaneler hem köylümüze bir ek gelir kaynağı sağlamış olacak, hem karaçam ormanları içerisinde yangına dayanıklı bir tampon bölge olacak ve hem de bu 1025 yaşındaki kestane ağaçlarının neslini devam ettirmiş olacağız.''

Eryiğit; “Hayallerimi süsleyen, gece-gündüz projesini planladığımız bu çalışmanın gerçekleşmesi bir orman mühendisi olarak beni ziyadesiyle sevindirmektedir. Yapılan “Kütahya 13 Yan Deresinin İslah-Toprak Muhafaza ve Ağaçlandırma Çalışması” Kütahya’nın geleceğine büyük katkı sağlayacak. İnşallah artık Kütahya’yı sel basmayacak” dedi.

Kütahya'da Bin Yıllık Kestane Ağaçlarının Tohumlarından Orman Kuruldu





Kütahya'da Bin Yıllık Kestane Ağaçlarının Tohumlarından Orman Kuruldu,

0 yorum:

Yorum Gönder