25 Ağustos 2015 Salı

Sayfamızda Karagöz ve Hacivat'ın hayatı,  Karagöz ve Hacivat'ın hayatı hakkında kısaca bilgi, Karagöz Kimdir? Hacivat Kimdir? Sorularının cevabı için

Karagöz ve Hacivat'ın hayatı



Karagöz ve Hacivat hayatı


KARAGÖZ ve HACİVAT'IN HAYATI

 Karagöz ile Hacıvat’ın gerçekte yaşayıp yaşamadıkları belli değil . Aslına Bakarsanız Karagöz ile hacivat bir efsanedir . Ne zaman ne ile ortaya çıktıkları ile ilgili kesinlikle veriler ve belgeler yoktur . Ancak efsaneye yönelik ;


Karagöz ve Hacivat'ın hayatı, Karagöz ve Hacivat'ın hayatı Hakında kısaca bilgi


Karagöz ve Hacıvat Bursa’da Ulucami’nin imalatı esnasında çalışan 2 işçidir . Karagöz demirci ustası , hacıvat ise duvarcı ustasıdır . İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlulukları kalan tutuldukları amaçlı idam edilmişlerdir .

Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan , 2 boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur . Karagöz oynatıcısına kurgusal , hayalbaz denir . Yardımcıları çırak , yardak , dayrezen , sandıkkar’dır . Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır .


Karagöz ve Hacivatın Hayatı


Bu 2 karakterin sahiden yaşayıp yaşamadığı , yaşadıysa nerede ne ile içinde bulunduğu kesinlikle olarak bilinmemektedir . Anlatılanlar rivayete dayanır , zira sahiden yaşamış olsalar dahi genellikle bahsedilen dönemde tarih kitaplarına girecek civarında mühim bulunmamışlardır . Halkbilimciler Karagöz’ün bir takım oyunlarda Çingene olduğunu kendisinin ağzıyla itiraf etmesi , Bulgar gaydası çalması ve Evliya Çelebi’nin tanıklığına dayanarak Bizans imparatoru Konstantin’in Çingene seyisi Sofyozlu Bali Çelebi olduğunu ileri sürmektedir.

Karagöz ve Hacivat'ın Hayatı



Bir başka rivayet ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya’da yer alan Samakol köyünden demirci ustasıKaragöz , Orhan Gazi devrinde Bursa’da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidir . Kendileri çalışmadıkları buna benzer başka işçilerin de çalışmasını engellemektedirler . Orhan Gazi’nin , ” cami zamanında bitmezse kelleni alırım ” dediği cami mimarı , caminin zamanında bitmemesine Karagöz ve Hacivat’ı şikayet eder . Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir . Karagöz ve Hacivat’ı birçok seven ve ölümlerine birçok üzülen Şeyh Küşteri , ölümlerinin sonrasında kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar . Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır .


Karagöz ve Hacivatın hayatı, Karagöz ve Hacivatın hayatı kısaca, Karagöz ve Hacivatın hayatı hakında kısaca bilgiler yayınımıza sizlerde yorumlarınızı ekleyebikirsiniz.

2 yorum: