5 Eylül 2015 Cumartesi

baharat yolu, İpek yolu, ipek yolu haritası, ipek yolu kısaca bilgi, ipek yolu nedir?




İPEK YOLU

İPEK YOLU NEDİR?

 İpek Yolu; Çin’den başlayarak (AsyabKıtasından) Anadolu geçerek ve Akdeniz'den Avrupa‘ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur.

 Avrupa, doğunun kaliteli ipek ve baharatı ile tanışınca, bu ürünlere büyük bir talep olmuş ve “İpek Yolu” olarak adlandırılan tarihi ticaret yolları yapılmıştır. Çin’inden başlayıp Anadolunun çeşitli yerlerinden geçerek İstanbul’da birleşen ve oradan da Avrupa’nın içlerine giden bu yol boyunca, yükleri taşıyan kervanlar sadece ticaretin gelişmesi ile birlikte, Asya ile Avrupa arasında kültür alışverişini de sağlamıştır.

 Orta çağ'da İpek Yolu, Antakya’dan başlayıp, Gaziantep’ten geçerek İran ve Afganistan’ ın kuzeyinde Pamir Ovası’na kadar uzanmaktadır. Ayrıca, Anadolu’da Güneydoğu Bölgesi’ nde bulunan Gaziantep ve Malatya’ yı geçip, Trakya üzerinden ve Ege kıyılarında İzmir, Karadeniz’de Trabzon ve Sinop, Akdeniz’de ise Alanya ve Antalya gibi önemli limanlar üzerinden Avrupa’ya ulaşırdı. Osmanlıların İstanbul’u alması sonucunda Osmanlı devleti egemenliğine girmiş ve Avrupa’ nın yeni ticaret yolları aramasına neden olmuştur. Coğrafi keşiflerin sonucunda önemini yitirmiştir.


0 yorum:

Yorum Gönder