25 Eylül 2017 Pazartesi

Sayfamızda; Eklem nedir? Eklem çeşitleri nelerdir? Eklemin vucüdumuzdaki görevleri nelerdir? Sorularına yanıtları bulabilirsiniz.



eklem nedir? eklem çeşitleri

Eklem Nedir?

Eklem iki ya da daha fazla kemiğin birbirine birleştiği yere denir. Eklemler, kemiklerin hareket etmesini ve birbirlerine bağlanmasını sağlarlar. Eklem yerlerindeki kemikler birbirlerine kuvvetli eklem bağı ile bağlanmışlardır.

EKLEM NEDİR? EKLEM ÇEŞİTLERİ VE EKLEMİN GÖREVİ NELERDİR?


Eklemler, bulundukları yere ve hareketlerine göre 3'e ayrılırlar.

1. Oynar eklemler,
2. Yarı oynar eklemler
3. Oynamaz eklemler olarak üç çeşittir.



1. Oynar (Hareketli) Eklemler :Her yöne rahatça hareket edebilen (kemiklerin hareket etmesini sağlayan) kol ve bacaklardaki eklemlerdir. Oynar eklemler vücudun hareketini sağlarlar.

Oynar eklemlerde, kemikler arasında boşluk bulunur ve bu boşluk eklem sıvısı ile doludur. Eklem sıvısı ile kemiklerin uç kısımlarındaki kıkırdak kemiklerin kolay hareket etmesini sağlar ve kemiklerin birbirine sürtünüp aşınmasını önler.

Eklemlerin yapısı, yaşa bağlı olarak değişir ve insanlar yaşlandıkça yürümekte ve hareket etmekte insanlar zorlanırlar. Yaşlılar genellikle aşağıdaki eklemlerden şikayet ederler.
Omuz eklemi.
Kalça eklemi.
Kol ve bacaklardaki eklemlerden yaşlılar şikayet ederler.


2.Yarı Oynar Eklemler :
Çok az hareket edebilen, hareketleri sınırlı olan eklemlerdir. Yarı oynar eklemi oluşturan iki kemik arasında sadece kıkırdak bulunur, eklem sıvısı ve kemikler arasında boşluk bulunmaz.
Örnek
a) Alt çene kemiğini bağlayan eklem.
b) Omurgadaki omur kemiklerini bağlayan eklemler.
c) Parmaklardaki eklemler.


3. Oynamaz (Hareketsiz) Eklemler :
Kemiklerin birbirine sıkıca kaynamasıyla oluşan ve hiç hareket etmeyen eklemlerdir. Oynamaz eklemi oluşturan kemikler arasında hiç boşluk bulunmaz.
Örnek Olarak;
▪ Kafatası kemiklerini bağlayan eklemler.
▪ Kuyruk sokumu ve sağrı omurlarını bağlayan eklemler.

* * * * *
* * * * *Eklem nedir? Eklem çeşitleri nelerdir? Eklemin vucüdumuzdaki görevleri nelerdir?

1 yorum: