21 Ocak 2016 Perşembe

 umreye giderken aşı yapılır mı?, umreye giderken helalik almak, umreye giderken alınması gerekenler, umreye giderken yanımıza almamız gerekenler, 

Kutsal Topraklara Yolculuk-UMRE 
Umre yolculuğu, gerçekten sayısız güzelliklerle dolu, unutulmayacak bir zaman dilimi olacak.Mümkün olduğunca hazırlıklı gitmeli küçük ihtiyaçlarımız yüzünden oyalanıp zor durumda kalmamalıyız.Bu yüzden belki işinize yarayabilir diye sizinle tecrübelerimi paylaşmak istedim.


kutsal topraklara yolculuk



   Geçen yıl bu vakitlerde tatlı bir telaş ve heyecan içerisindeydim. Karne tatilinde umreye gitmek için hazırlıklar yapıyordum. Tam da bu zamanlarda bilgiye ve tecrübeye çok ihtiyacım oldu. İnternette araştırmalar yaptım. Çoğu site gerekli belgeler vesaire konusunda bilgi veriyordu .Benim istediğim ise işime yarayabilecek pratik bilgilerdi. Bu konuda yazılmış çok az yazı var. Şimdi bir de benimki olacak. Birileri okuyup faydalanırsa ne mutlu bana.



umre yolculuğu

Kutsal Topraklara Yolculuk


  Umreye gitme fikri kafamda "Neden olmasın?" sorusuyla başladı. Allah'ta nasip edince bir de baktım ki başvurum kabul edilmiş, hazırlıklar yapıyorum. Bu safhada daha önce gidenlerle konuştuk , deneyimlerinden bahsettiler. Arkadaşımla alış verişe gittik. Umrede giyeceğim kıyafetleri, gerekli malzemeleri ve hediyelikleri aldık.Giderseniz görürsünüz orada satılanların çoğu Türkiye'den gidiyor. Bir de her yerde olduğu gibi etraf Çin mallarıyla dolu.
    Mekke çok sıcak bir yer. Şubat ayında Mekke'de sıcaklık 45 derece civarındaydı. Bu yüzden kıyafetlerinizi pamuklu, hafif ve olabildiğince serin tutacak tarzda seçmelisiniz. Feraceler çok rahat oluyor. Alttan dar olmayan, hafif penye bir bluz, genişçe bir etek, pantolon veya etek-pantolon üzerine  feracenizi giyip rahatlıkla dışarı çıkabiliyorsunuz. Başörtünüzü de feracenize uygun renklerde ve naylon olmayan türlerde seçmelisiniz. Ben iki üç tane de yazma götürmüştüm, çok işime yaradı. Hem hafif hem de terletmiyor.  İç çamaşırlarınızı da pamuklu olanlardan seçin. Bir de ter bezi ya da terinizi çekecek küçük havlular bulundurun yanınızda. Tavaf ve yürüyüşler sırasında çok terleniyor.  Kabe'nin ve diğer mescitlerin içinde, arabalarda  çok güçlü klimalar var. Üşütüp hasta olma ihtimaliniz çok yüksek. Daha terlemeden ter bezini sırtınıza koyun ve terleyince çıkarın.


umreye giderken

Kutsal Topraklara Yolculuk - UMRE


    Bol bol yürüyeceğiniz için ayakkabılarınız yürüyüşe uygun olsun. Hatta gitmeden önce mutlaka evin içinde giyip, dolaşarak rahatlığını test edin derim. Yine rahat olan bir dışarı terliği alın. Otel dışında başka yerlerde de abdest alacağınızı düşünerek terliğinizin su çekmeyen cinsten olmasına dikkat edin.Dağa tırmanmak için spor ayakkabısı götürün. Sırt çantanızda terlik ya da ayakkabınızı koymak için her zaman buzdolabı poşeti veya  normal poşet bulundurun.
    Yeri gelmişken belirteyim hafif bir sırt çantası şart. Sırt çantanızda  seccade, tespih, Kur'an-ı Kerim, şişe su, atıştırmalık yiyecek, boş poşet ve çok sayıda peçete veya kağıt mendil olsun. Mescitlere girerken ayakkabılarınızı poşetleyip sırt çantanızda taşıyın. Girişe bırakırsanız çıkışta bulamama ihtimaliniz çok yüksek.
   Gitmeden önce tavaf ayakkabısı ya da tavaf patiği satın alın. Mermerler alttan soğutuluyor, yerler bu yüzden soğuk. Tavaf patiği yerine normal patik veya pamuklu çoraplar da tercih edebilirsiniz. Ben çorabı  daha pratik bulmuştum. 



umreye giderken neler alınmalı
 

Kutsal Topraklara Yolculuk - UMRE

Atıştırmalık yiyecek olarak kraker, bisküvi, meyve, ceviz, fındık, fıstık, kuru kayısı, kuru üzüm, vb. yiyecekler bulundurabilirsiniz.Ayrıca etrafta ağlayan mızmızlanan bir çok küçük çocuk görmeniz muhtemel. Çocuklar için şeker, çikolata bulundurursanız onları sevindirmiş olursunuz. Unutmayın kutsal topraklardaki yapılan iyilikler, verilen sadakalar kat kat misliyle ödüllendiriliyor inş'Allah. Bir de Kabe'nin temizliği ve düzeniyle ilgilenen kişiler var. Çok cüzi bir ücret karşılığında çalışıyorlar, sadaka verirken onları da gözetmek iyi olur.
   Sürekli kullandığınız ilaç varsa orada kalacağınız süreyi hesap ederek yedekleriyle birlikte yanınıza almayı unutmayın. Eğer çocuğunuzla birlikte gidiyorsanız  onun için ağrı kesici-ateş düşürücü bir ilaç, sizin için ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar ve pişik kremi  alın.Bitki çayı içmeyi seven birisi iseniz bitki çaylarınızdan götürün. Ben limon, bal, zencefil karışımı hazırlayıp götürmüştüm çok işime yaradı.
    Baş örtünüz için toplu iğne, çeşitli boylarda çengelli iğne, dikiş iğnesi ve  ipliği, küçük bir makas hazırlayıp koyun valizinize. Nemlendirici krem ve güneş kremi, güneşli kuru çöl havası için gerekli. Sıcak çöl havası, heyecan ve yoğun fiziksel aktivitelerden dolayı normal gününüz değilse bile regl olabilirsiniz. Yanınıza kadın pedi alın.
  İhrama girdiğinizde kokulu hiç bir şey kullanamayacaksınız. Elinizi yıkamak için kokusuz bir sabun götürmeniz gerekiyor. Parfüm, kolonya , kokulu kremler, şampuanlar yasak. İhramdan çıkınca kullanabilirsiniz.
   Elinizde çamaşır yıkamanız gerekebilir. Ben Medine'de ki otelde her gün bir kaç parça küçük çamaşırı elimde yıkıyordum. Mekke'de kaldığımız otelde ise en üst katta çamaşır odası ve çamaşır asma yerleri vardı. Dört- beş tane ev tipi otomatik çamaşır makinesinde sıra bulunca çamaşırlarımızı yıkayabiliyorduk. Bunun için bir miktar deterjan ve mandal götürebilirsiniz.
   Eğer titiz biriyseniz oteldeki havlu ve çarşafları kullanmak istemeyebilirsiniz. Bunun için yastık kılıfı, çarşaf  banyo ve el havlusu götürmeniz gerekir. Bunların valizde çok yer tutacağını unutmayın ama.Aslında oralarda da alışveriş yapabilirsiniz ama alış verişle zaman harcamayın derim.Orada bulunduğunuz zamanın kıymetini bilin ve ibadetle meşgul olun.
   Medine'de geceleri serin olabiliyor. Gece ve sabah namazından sonra üşüyebilirsiniz. Çok kalın olmayan bir şal alın yanınıza. Gündüz de güneş ve sıcaktan korunmak için şapka kullanabilirsiniz.
Yanınızda çok fazla para taşımayın. Üzerinde para bölmesi bulunan fermuarlı atletlerden ya da içte taşıyabileceğiniz boyna asılan para cüzdanlarından şart. Çünkü çok kalabalık bir ortama gidiyorsunuz ve unutmayın ne yazık ki  herkes orada ibadet için bulunmuyor. Hatta mümkünse bu para cüzdanını cep telefonunuzu da içine koyabileceğiniz büyüklükte seçin. Boynunuza asıp feracenizin içinde taşıyın. Bunun için fermuarlı gizli ceplerde işe yarayabilir. Paranızı bu ceplerde taşıyabilirsiniz ve paranın hepsini aynı yere koymamış olursunuz.


kutsal topraklara yolculuk


Kutsal Topraklara Yolculuk - UMRE

 Telefon hattınızı  gitmeden önce yurt dışı görüşmelere açtırabilirsiniz. Telefonunuzun internetiyle veya otellerin internetine bağlanarak internet üzerinden görüntülü konuşma yapabilirsiniz.Görüntülü konuşma yapmak için çeşitli programlar var. Bunları gitmeden önce cep telefonunuza yükleyin.
   Kabe'yi ilk defa gördüğünüz anda dua edeceksiniz. Yapacağınız bu dua çok önemli. Daha gitmeden duanızı hazırlayıp bir kağıda yazarsanız unutmamış olursunuz.Lütfen beni de unutmayın, bana da dua ederseniz sevinirim. İnş'Allah yazdıklarım sizin için faydalı olmuştur.
   Son olarak ; gördüğünüz gibi kısa bir yolculuk için bile, bir sürü hazırlık yapıyoruz. Ahirete yapacağımız yolculuk ise ebedi olacak. Umre yolculuğunuza bu şuurla çıkın ve her anını dolu dolu yaşayın. Her ne kadar bu kutlu yolculuğa büyük bir maneviyatla başlansa da unutmayın ki şeytan ve nefsiniz sizinle her an uğraşacak. Bunun için sabırlı olun, şeytanı ve nefsinizi yenin. Umreniz bitip yurda döndüğünüzde o kutsal mekanları hiç unutmayacak hep özlemle ve göz yaşlarıyla hatırlayacaksınız.Allah  isteyen herkese umreyi ve haccı nasip etsin inş'Allah. Selam ve dua ile...
Nigar BAL

Kutsal Topraklara Yolculuk Umre
* * * * *
* * * * *umre, Umre nasıl yapılır, umre nerede, umre yolculuğu, umre yolculuğum, umre yolculuğunda gerekli eşyalar, umreye giderken, umreye giderken ne alınır,umreye giderken okunacak dua, kutsal topraklardan görüntüler, kutsal topraklar mekke, umreye giderken yanıma ne almalıyım, umreye giderken gerekli malzemeler, umreye giderken alınacaklar

2 yorum:

  1. Nigar Hanım elinize sağlık. Allah razı olsun. Bilgi verici ve bir o kadar da güzel bir yazı...

    YanıtlaSil
  2. Nigar Hanım elinize sağlık. Allah razı olsun. Bilgi verici ve bir o kadar da güzel bir yazı...

    YanıtlaSil