30 Eylül 2017 Cumartesi

Sayfamızda kemik çeşitleri, kemik çeşitleri ve bulundukları yerler, kemik çeşitleri ve örnekleri, kemik çeşitleri nelerdir, kemik çeşitleri nelerdir örnek veriniz, kemik çeşitleri nerelerde bulunur sorularına kısaca yanıtlar bulabilirsiniz.

Kemik Çeşitleri

Destek ve Hareket Sisteminin elamanı olan kemikler Şekillerine göre 3 çeşittir. Bunlar:
1. Uzun kemik
2. Kısa kemik
3.Yassı kemik
4. Şekilsiz Kemik

Kemik Çeşitleri ve Bulundukları Yerler

Kısa Kemikler: Kısa kemiklerin boyu, eni ve genişlikleri hemen hemen aynıdır. Sarı ilik ve kemik kanalı bulundurmazlar. Omurgada, el ve ayak bileğinde bulunan kemikler kısa kemiklerdir. Şekil bakımından farklı olmalarına rağmen yapı bakımından yassı kemiklerle benzerlik göstermektedirler. Kısa kemiklerin dış kısımları bir zar vasıtası ile sarılmıştır. Buna kemik zarı denmektedir. Kısa kemikleri saran kemik zarının altında sert kemik, ortada ise süngerimsi kemik bulunmaktadır. Orta kısımda bulunan süngerimsi kemik yapısında kırmızı kemik iliği bulunmaktadır. El ve ayak kemikleri de kısa kemik grubuna giren kemik türleridir.

Uzun Kemikler: Boyu eninden büyük olan kemiklerdir. Vücudun hareketini uzun kemikler sağlamaktadır. Kol ve bacaklarda bulunan kemikler uzun kemik türüne girmektedir. Sarı ilik ve kemik kanalına sahiptirler.

Yassı Kemikler: Yassı bir görünüme sahip kemiklerdir. Sarı ilik ve kemik kanalı bulundurmazlar. Yassı kemikler genel olarak göğüs, kafatası ve kaburgada bulunurlar.

Şekilsiz Kemikler:
Kemik Çeşitlerini inceledik. Şimdi kısaca

Kemiklerin Özellikleri:

Genellikle beyaz renktedirler.
Üzerinde çatlamasını ve kırılmasını engelleyen kemiği koruyan kemik zarı bulunur.
Kemiklerin ucunda iki kemiğin birbirine sürtüp zarar vermesini engelleyen kıkırdak dokusu vardır. Bu kıkırdak dokusunun arası sıvı ıle doludur.
Kemik içerisinde sarı ve kırmızı renkte kemik ilikleri bulunmaktadır. Bu ilikler kan yapımında görevlidir.
Kemiklerin içi tamamen boşluk ya da tamamen dolu değildir. Kemiklerin içerisinde peteğe benzer yapılar vardır.
Her kemiğin şekli kendi karakterine göre değişiklik göstermektedir.


kemik çeşitleri, kemik çeşitleri ve bulundukları yerler, kemik çeşitleri ve örnekleri, kemik çeşitleri nelerdir, kemik çeşitleri nelerdir örnek veriniz, kemik çeşitleri nerelerde bulunur,

0 yorum:

Yorum Gönder