28 Kasım 2017 Salı

Sayfafmızda ağırlık nedir, ağırlık nedir kısaca, ağırlık birimi nedir, ağırlık ölçü birimi nedir, ağırlık ne demek, ağırlık ne demek kısaca, ağırlık ne ile ölçülür sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Ağırlık Nedir? Ağırlık Ne Demektir?

Kısaca Ağırlık nedir? Bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir.

İnsanoğlu, mekanik denilen hareket bilimini ve onun sıcaklığa uzantısı olan termo dinamiği ancak son zamanlarda geliştirip, anlamaya başladı.

Bir cismin kütlesi, bulunduğu yere, sıcaklığa ve basınca bağlı değildir. Cisimler serbest bırakıldıklarında yere doğru düşmelerinin sebebi, yerin cisme uyguladığı çekim kuvvetidir. (yer çekimi kuvveti) 

Ağırlık: Bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetine ağırlık denir. Ağırlık G ile gösterilir. Birimi Newton veya dyn dir. Ağırlık birimi ile kuvvet birimleri aynıdır. Ağırlık vektörel veya yönlü bir büyüklüktür. Kütle ise skaler veya yönsüz bir büyüklüktür. G=m . g g = 9,81 m/s2 g 

Yer çekim ivmesi (yer çekim sabiti) Örnek : Kütlesi 6 kg olan cismin ağırlığı ne kadardır? (g=10) Çözüm : G = m . g =6 . 10 = 60 Newton Bir cismin ağırlığı bulunduğu yere göre değişir. Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe ağırlık artar. Yeryüzünden yükseklere doğru çıkıldıkça yerin çekim kuvveti azalır.

Ağırlık ne ile ölçülür? Ağırlık ölçü birimi nedir?
Ağırlık dinamometre ile ölçülür. Kütle ve ağırlık birbirinden farklıdır. Bir cismin kütlesi yeryüzünde Ay'da yada başka bir gezegende tartılırsa hep aynı sonuç bulunur. Aynı cismin ağırlığı farklı yerlerde ölçüldüğünde farklı sonuçlar bulunur.

Kütlenin Ölçülmesi Kütle ölçümünde eşit kollu terazi kullanılır. Bilinen en eski terazi Mısır'da M.Ö. 5000'lere ait bir mezarda bulunmuştur. 


Sayfamızda ağırlık nedir, ağırlık nedir kısaca, ağırlık birimi nedir, ağırlık ölçü birimi nedir, ağırlık ne demek, ağırlık ne demek kısaca, ağırlık ne ile ölçülür sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder