28 Kasım 2017 Salı

Sayfamızda kütle nedir, kütle nedir kısaca, kütle birimi nedir, kütle nedir tanımı, kütle nedir ne ile ölçülür, kütle ölçü birimi nedir, kütle ne demek, kütle ne demektir kısaca, kütle ne ile ölçülür, kütle ne ile gösterilir sorularının yanıtını bulabilirsiniz.

KÜTLE NEDİR? 

Kütle Nedir?

Kütle kısaca , bir cisimdeki madde miktarının ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Bir maddenin kütlesi her yerde aynı değere sahiptir. (Ağırlık yer çekimi ile ilgili olduğu için bir maddenin ağırlığı farklı yerlerde değişkenlik gösterir.)


Kütle Nedir?


Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Diğer bir deyişle kütle, madde miktarıdır. Ayrıca nesnenin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütlesi büyük olan nesneye aynı kuvvet uygulandığında hızlanması daha düşük olur. Diğer bir deyişle kütlesi büyük olan daha büyük eylemsizliğe sahiptir. Günlük kullanımda kütle genellikle ağırlık ile karıştırılır. Kütle bulunduğu ortamın yer çekimine göre değişmez bir değerdir.



Kütlenin Ölçülmesi Kütle ölçümünde eşit kollu terazi kullanılır. Bilinen en eski terazi Mısır'da M.Ö. 5000'lere ait bir mezarda bulunmuştur. 

Fizikte ve diğer bilim dallarında kütle, bir cisimdeki madde miktarının ölçüsüdür. Çoğu kez ağırlık ile kütle birbirine karıştırılır. Oysa bir cismin kütlesi, evrenin her yerinde sabittir; ağırlık ise o cisme etki eden yer çekimi kuvvetidir ve cismin bulunduğu yere göre değişir. Uluslararası kütle birimi kilogramdır. Bir cismin kütlesi ne denli büyükse, o cismi harekete geçirmek ve bir kez harekete geçtikten sonra onu hızlandırmak ya da yavaşlatmak da o denli zordur. Maddenin bu özelliğine eylemsizlik denir. Kütleye bağlı bir başka Özellik de momentum’dur. Bir cismin momentumu, kütlesi ile hızının çarpımına eşittir.


Kütle Nedir? Sorusunu yanıtladık.


Peki kütle Birimi Nedir?

Kütlenin SI birim dizgesine göre temel birimi kısaca kg ile yazılan kilogramdır. Ayrıca kütleyi ölçmek için aşağıdaki birimler de kullanılır:


Gram kilogramın binde birine eşittir. Yani 1kg 1000 gram dır.

gram: 1 gr = 0.001 kg
ton: 1 ton = 1000 kg
MeV/c² (Özellikle atomaltı parçacıkların kütlesinin hesaplanmasında kullanılır.)

SI birim dizgesi dışında da şartlara bağlı olarak değişik birimler kullanılabilir:


Görelilik teorisinde de gösterildiği gibi kütle (m) ile enerji (E) arasında E=mc² bağlantısı olduğundan enerji için kullanılan diğer tüm birimler de kütle için kullanılabilir. Örneğin bir enerji birimi olan elektron volt (eV) parçacık fiziğinde kütle için çokça kullanılır. Bu değer yaklaşık olarak  kg kadardır.



Sayfamızda kütle nedir, kütle nedir kısaca, kütle birimi nedir, kütle nedir tanımı, kütle nedir ne ile ölçülür, kütle ölçü birimi nedir, kütle ne demek, kütle ne demektir kısaca, kütle ne ile ölçülür, kütle ne ile gösterilir sorularının yanıtını bulabilirsiniz.



0 yorum:

Yorum Gönder