16 Aralık 2017 Cumartesi

Sayfamızda cumhuriyet nedir, cumhuriyet nedir kısaca, cumhuriyet nedir ve önemi, cumhuriyet nedir tdk, cumhuriyet nedir kısaca anlamı, cumhuriyet nedir kısa, cumhuriyet ne demek ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

CUMHURİYET NEDİR?

Cumhuriyet Nedir Kısaca Bilgi

Cumhuriyet kısaca; Halkın kendi kendini yönettiği yönetim biçimidir.

Diğer bir ifade ile Siyasî bir rejim olarak cumhuriyet, halka dayanan, gücünü halktan alan bir devlet şeklini ifade eder. Dolaylı olarak iktidarın millete ait olduğu bir sistemdir. Bu sebeple cumhuriyette egemenlik bir kişi veya zümreye değil, toplumun bütün kesimlerine aittir. Bu anlamda, başta devlet başkanı olmak üzere, devletin temel organlarında görev yapan kişilerin seçimle işbaşına geldikleri, bunların belirlenmesinde veraset sisteminin kesinlikle rol oynamadığı bir hükümet modelini benimser.

Kısaca Cumhuriyet ne demek; Ulusun, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığı ile kullandığı devlet biçimi.


Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde, devletin başında belli bir süreliğine seçilen Cumhurbaşkanı bulunur. Yasama gücünü kullanan Meclis de halkın oylarıyla seçilen milletvekillerinden oluşur. 


Cumhuriyet yönetiminde yasama, yürütme ve yargı güçleri birbirine karşı bağımsızdır. 


Türkiye’de cumhuriyet resmî olarak 29 Ekim 1923’te ilan edilmiştir. 


Ülkemizde Her yıl 29 Ekim Günü Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır.


Sizlerde cumhuriyet nedir, cumhuriyet nedir kısaca, cumhuriyet nedir ve önemi, cumhuriyet nedir tdk, cumhuriyet nedir kısaca anlamı, cumhuriyet nedir kısaca bilgi veren yayınımıza yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.

* * * *  *

0 yorum:

Yorum Gönder