28 Aralık 2017 Perşembe

fitre nedir, fitre nedir kimlere verilir, fitre ne demek, fitre kimlere verilir, sadaka-i fıtır nedir, fıtır sadakası nedir, fitre ne kadar verilir, fitre ne kadar verilir, fitre ve fidye nedir?

FİTRE NEDİR? SADAKA-İ FITIR NEDİR?

İslam dininde  Ramazan ayı içinde verilmesi dince buyrulan, miktarı belirli sadakaya fitre denir.

Fıtr kelimesinin sözlük anlamı  “Orucu açmak”, fitre de “Yaratılış” anlamına gelir. Buna “Fıtır sadakası” denir ki, fıtrat sadakası, yani sevap için verilen yaratılış hediyesi demektir. 

Dini bir terim olarak şöyle tanımlanır: Ramazan Bayramı’na yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velayeti altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü bulundukları mâlî bir ibadettir.


FİTRE NE KADAR VERİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre'yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesapladı. Buna göre 2017 yılı Fitre tutarı 16 TL olarak belirlendi. 2018 yılı için henüz belirlenmedi.

FİTRE NEDİR, KİMLERE VERİLİR?
“Fıtr” kelimesi sözlükte "orucu açmak", aynı kökten fıtrat kelimesi ise "yaratılış" anlamna gelir.
“Fıtır sadakası”, Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın bir şükran ifadesi olarak fakirlere yaplan bir yardımdır.

Fıtır sadakası halkımız arasnda “fitre” ve "fidye" kelimesi ile de ifade edilmektedir.

Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî ükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur.

İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimse, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder. Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır.

Sadaka-i fıtır ise bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun para olarak karşılığıdır. Fidye vermek durumunda olan fakat buna maddi imkânı el vermeyen kimse Allah’tan af diler. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlılar, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekir. Bu durumda olan kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka sayılır.

Oruç fidyeleri, Ramazan ayının sonunda toptan verilebileceği gibi, Ramazan ayı içinde günlük olarak veya Ramazan ayı başında da verilebilir.

fitre nedir kimlere verilir, fitre ne demektir, fitre kimlere verilir, sadaka-i fıtır nedir, fıtır sadakası nedir, fitre ne kadar verilir, fitre ne kadar verilir, fitre ve fidye nedir sorularına yanıtlar vermeye çalıştık inşallah faydalı olmuştur.

* * * * * *

0 yorum:

Yorum Gönder