1 Ocak 2018 Pazartesi

Sayfamızda hacamat nedir, hacamat nedir faydaları nelerdir, hacamat nedir nasıl yapılır, hacamat nedir nasıl yapılır faydaları nelerdir, hacamatın faydaları nedir, hacamat faydaları, Peygamber Efendimizin Hacamat ile ilgili hadisleri yer almaktadır.

HACAMAT NEDİR? HACAMAT NASIL YAPILIR?

Vücudun her hangi bir yerini çizerek, üzerine bardak, şişe yada bunlara benzer boynuz vb malzemeleri çizilen yere oturtarak kan alma işlemine hacamat denir.




hacamat nedir?


HACAMAT NEDİR?

Hacamat kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan zararlı kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Hacamat, Rasulullah ( S.A.V. ) Efendimizin tavsiye buyurduğu ve bizzat kendilerinin de uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.

Deri altında birikmiş olan kan, kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.
hacamat Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup, hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en kolay yoludur.

‘Hacamat’ kelimesi Arapça ‘emmek, normal formuna getirmek’ anlamlarını taşır.  Hacamat  uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücudun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar  emilerek  bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.
Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde cam kupalar veya eczanelerde  satılan vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken  aslında hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmasında fayda vardır.. 


hacamat nedir



Hacamat yapılırken önemli hususlardan biri kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına özellikle dikkat edilmelidir.

HACAMAT İLE İLGİLİ BAZI HADİS-İ ŞERİFLER, PEYGAMBER EFENDİMİZ HACAMAT YAPTIRDI MI?

Peygamberimiz (S.A.V)’in yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği işlerin şüphesiz bir anlamı ve hikmeti vardır. Onun hayatı bizim için örnektir: “Andolsun, Allah’ın Rasûlü’nde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.  / Muhammed Esed (33/AHZÂB-21 ) ( Allah’ı ve Ahiret Günü’nü (korku ve umutla bekleyen) ve O’nu her daim anan kimseler için Allah’ın Elçisi güzel bir örnek teşkil eder.)

İlaçların en hayırlısı, hacamat, müshil ve sülüktür.” (Kenzu’l-Ummal, h.no: 28167-Beyhakî’den naklen)

Peygamberimiz  ( S.A.V ) , ‘’ Üç şeyde şifa vardır, bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta. Fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem.” buyurmuşlardır.

Hz. Peygamber (S.A.V) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır.” (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3).

Hz. Peygamber (S.A.V) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır .(Buhârî, Savm, 22; Müslim, Hac 87, 88; Ebû Dâvûd Menâsik 35). İhramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır. Aynı şekilde Hz. Peygamber (S.A.V) oruçlu iken de hacamat yaptırmıştır. (Buhârî, Tıb II; Ebû Davûd, Siyâm 29).

Resulallah ( S.A.V ) buyurdular ki: “Miraç gecesi hangi melek topluluğuna rastladıysam bana ,’’ Ey Muhammed , kan aldırmaya devam et , ümmetine de bunu emret ‘’ dediler. ‘’ buyurmuştur.             ( Tirmizi , İbni Mace , Ahmed bin Hanbel )

Sizlerde hacamat nedir, hacamat nedir faydaları nelerdir, hacamat nedir nasıl yapılır, hacamat nedir nasıl yapılır faydaları nelerdir, hacamatın faydaları nedir, hacamat faydaları, ile ilgili yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder