6 Ocak 2018 Cumartesi

Sayfamızda ısı nedir, ısı nedir kısaca, ısı tanımı, ısı nedir ne ile ölçülür, ısı nedir özellikleri nelerdir, ısı nedir sıcaklık nedir, ısı ve sıcaklık arasındaki fark nedir sorularının yanıtını bulabilirsiniz.

ISI NEDİR?

Isı, sıcaklıkları farklı maddeler arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. 

Isı enerjisinin birimi joule ( j ) ya da kalori (cal)'dir. Kalori, atmosfer basıncında 1 gram suyun sıcaklığını 1°C artırmak için gerekli olan enerji miktarıdır ve 1 kalori yaklaşık 4 joule eşittir. 



Isıyla ilgili bilmemiz gereken şey bir enerji çeşidi olmasıdır. Bu enerji hem diğer enerjilere dönüşebilir hem de diğer enerji türlerinin dönüşmesiyle ortaya çıkabilir.



Günlük hayatın her aşamasında maddeler arasında sürekli bir ısı transferi söz konusudur. Isı kısaca maddeler ve ortamlar arasında sıcaklık farkından dolayı alınıp verilen enerji olarak tanımlanabilir.

Isı Nasıl Ölçülür?

Isının Ölçümü için ise birden fazla yöntem vardır. Ancak bu yöntemlerin en yaygını kalorimetre kabı yöntemidir.,,

Kalorimetre kabı içerisine konulan cismin kaptaki su veya benzeri madde ile arasında ısı alış verişi olur. Bu ısı alışverişi de sıcaklık farkına neden olur. 

Isı ve sıcaklık arasında Q = m.c.Δt ilişkisi olduğundan sıcaklık farkından ısı matematiksel olarak hesaplanabilir.


Isının ölçümü transfer edilmesiyle meydana gelir. Zaten ısı büyüklük olarak da transfer edilen enerji olarak karşımıza çıkar.

Sizlerde ısı nedir? ısı nedir kısaca bilgi ne ile ölçülür yayınımıza yorumlarınızı ekleyebilirsiniz.

* * * * * *

0 yorum:

Yorum Gönder