13 Ocak 2018 Cumartesi

Sayfamızda ses nedir, ses nedir kısaca, ses nedir nasıl oluşur, ses nedir nasıl oluşur kısaca, ses nedir nasıl oluşur kısa bilgi, insan sesi nasıl oluşur, sesi oluşturan organlar, ses nedir nasıl oluşur ve özellikleri ile bilgiler maddeler halinde bilgiler yer almaktadır.

SES NEDİR?

İşitme organının duyabildiği titreşimlere ses denir.


Akciğerden gelen havanın ses yoluyla yaptığı ağızdan çıkarak yaptığı titreşim.

SES NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Bir insan ses çıkarırken sırayla akciğerler, ses telleri ve ağzını, kullanır. Kısaca ses akciğerlerden gelen havanın ses tellerinin titreşimi ile oluşan ve kulak ya da bir takım aletlerle algılanan titreşimlerdir. Ses sayesinde insanlarla iletişim kurar, konuşur, şarkı söyler, bağırırız. Vücudumuzda oluşan bu sesler kaslar, ağız, dudak ve dişler sayesinde sözcüklere dönüşür.



İnsanda sesi oluşturan yapılar
burun
ağızdan 
akciğer 
soluk borusu
ses telleri
dil
diş
diyafram

Diğer bir ifade ile sesin oluşumu;

Nefes aldığımız nefes borusunun en üst kısmında ses tellerini de içerisine alan kıkırdak dokulu gırtlak vardır. Sağda ve solda iki tane ses teli bulunmaktadır ve bunlar hareketlidir. Bu ses telleri birbirlerine yaklaşıp uzaklaşırlar. Nefes alıp verirken yana doğru açılırlar ve konuşma sırasında veya şarkı söyleme anında birbirlerine yaklaşırlar ve titreşim yaparlar. Ses oluşurken akciğerlerden gelen hava kullanılmaktadır. Akciğerler solunum yaptıkları havayı gırtlağa doğru iter ve gırtlakta bulunan ses tellerinin arasından geçen hava sesi oluşturur. Ses ağız boşluğu, dil, diş, burun boşluğu ve sinüs ile konuşma halini alır. Ses oluşmasında akciğerler, diyafram, gırtlak ve ses teli, ağız, burun, boğaz boşluğu, sinüs, damarlar, çene, dil ve dudaklar sesin oluşmasını sağlarlar.

Ses telleri erkeklerde uzun kadınlarda daha kısadır. Sesin şiddeti ne kadar çok ise ses tellerindeki titreşimde o kadar fazladır.


ses nedir nasıl oluşur, ses nedir nasıl oluşur kısaca, ses nedir nasıl oluşur kısa bilgi, insan sesi nasıl oluşur, sesi oluşturan organlar, ses nedir nasıl oluşur ve özellikleri

0 yorum:

Yorum Gönder