8 Şubat 2018 Perşembe

Sayfamızda dikkat dağınıklığı, dikkat dağınıklığı nedir, dikkat dağınıklığı nasıl önlenir, dikkat dağınıklığına çözümler, dikkat dağınıklığı nasıl giderilir, dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir sorularına yanıtlar bulabilirsiniz.

Uzmanlar dikkat dağınıklığının özellikle çocukluk döneminde dikkat edilmesi ve önemsenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI NEDİR?

Fiilen yada zihnen bir işle meşgul olurken, dikkati toparlayıp işe tam konsantre olamama durumuna dikkat dağınıklığı denir.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI BELİRTİLERİ

Son zamanlarda ebeveynlerin en çok yakındığı konulardan biri de dikkat dağınıklığıdır. Ebeveynler 
bu tanıyı koyarken psikologlardan daha cesur oluyorlar. Dikkat dağınıklığının her konuda değil, bazı konularda dikkati toplayamama şeklinde görülür. Çocuklarda dikkat dağınıklığının belirtileri birbirine yakın, fakat sorumluluklar gereği biraz farklılık gösterir. Çocuklarda, bazı derslerde çok iyi konsantre olunurken, bazı derslere dikkatini verememe şeklinde gözlemlenebilir. Çocukların dikkat dağınıklığı yaşadığı dersler genellikle sevmediği derslerdir. Genellikle  çocuğu ödev konusunda sorumluluğunu yerine getirmeyince anne babalar hemen etiketi yapıştırıyor 'benim çocuğumun dikkat dağınıklığı' var. Bu kadar kolay mı ya dikkat dağınıklı tespiti? Tabi ki hayır. Bunun uzmanlar tarafından belirlenmesi gerekir. O kadar ki okullarda görev yapan rehber öğretmenler bile bu tanıda bulunamazlar. Sadece dikkat dağınıklığı belirtilerini tespit edebilirler.

DİKKAT DAĞINIKLIĞININ NEDENLERİ

Dikkat dağılmasının Nedenleri

Çevresel faktörler, 
Fiziksel faktörler ve 
Kişisel faktörler etki etmektedir.

Dikkat dağınıklığın çok değişik nedenleri bulunmaktadır. En önemli sebep, çocukların görsel teknolojik aletlerin(televizyon,bilgisayar, tablet, telefon vb.) başında saatlerce oturtulmasıdır. Çocuklarının iyi bir eğitim alması her ailenin istediği bir durumdur. Bu yüzden ailelerin çocuklarının eğitim ile ilgili ileride daha büyük sorun yaşamamaları için çocuklarını yakından gözlemlemeleri gerekmektedir.Bu durum çocukların fazla renkli hareketlere odaklanmasına, soluk hareketli ya da hareketsiz olaylara ilgisiz kalmasına sebep olmaktadır. Ders esnasında, ödev yaparken veya ders çalışırken çocuğun ilgisi hareketli nesnelere alıştığı için çevresinde ufacık bir hareketlilik derse olan adaptasyonunu dağıtmaktadır. Ders çalışmadığını için de ebeveynler dikkat dağınıklı var çocuğumda diye şikayet etmektedir. 

DİKKAT DAĞINIKLIĞI İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Peki ebeveynler dikkat dağınıklığı konusunda şüpheye düştükleri zaman ne yapmalı?

Her dikkat dağınıklığı şikayetini için ilaç kullanımı gerektirmemektedir. Problemin seviyesine göre uzman doktor karar vermelidir.

Dikkat dağınıklığı olan kişilerin ilgisiz kaldıkları alanla ilgili motive edilmeleri büyük oranda dikkat dağınıklığını azaltır. 

Bununla birlikte ;
1- Çocuklar televizyon, telefon, bilgisayar vb. aletlerle  baş başa bırakılmamalı.(günde en fazla 30 dk zaman geçirmelerine müsaade etmelidir.)

2 - Dikkati dağınık olan çocuğa kısa süreli okuma periyotları uygulanmalı ve zamanla arttırılmalı.(Örneğin; ilk hafta 10 dk ikinci hafta 15 dk üçüncü hafta 20 dk ........ gibi)

3 - Aile fertleri birbirleri ile zaman geçirmeli ve mutlaka birlikte etkinlik yapmalı.

4 - Aile fertlerinin tamamının katılacağı bir kitap okuma zamanı belirlenmeli ve o zaman diliminde herkes okumalı.(Özellikle anne ve babalar)

5 -Düzenli uyku.

6 - Çocuklarının ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmeli.

7 - Her şeyden önemlisi mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder