8 Şubat 2018 Perşembe

karıncalar hakkında bilgi, karıncalar hakkında ilginç bilgiler, karıncaların özellikleri, karıncaların ilginç özellikleri, karıncaların hayatı hakkında bilgi, ilginç bilgiler, 

KARINCALAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


*Karıncalar 100 milyon yıldan uzun süredir dünya üzerinde yaşamaktadır ve gezegenin her yerine yayılmış durumdadırlar.

*Bugün yaşayan tüm karıncaların toplam ağırlığı, yaşayan tüm insanların ağırlığından daha fazladır. Karıncalar kendi vücut ağırlıklarının 20 katını kaldırabilirler. (70 kg. ağırlığındaki yetişkin bir insanın bir karıncayla boy ölçüşebilmek için 1400 kg. kaldırması gerekir.)


***Dünya üzerinde 35 bin karınca türü mevcuttur.


*** Çoğu karınca türü sıcak iklimlerde yaşar.


*** Yaklaşık 9.500 karınca türü bilinmektedir. Bilim adamları bunun yaklaşık iki katının henüz keşfedilmeyi beklediğine inanmaktadır. Tüm böcekler arasında en büyük beyin karıncanınkidir. (Bizim sonsuz fikirlere sahip büyük insan beynimiz aslında memeliler arasında en büyük beyin değildir. Örneğin, bir balinanın beyni insan beyninin altı katıdır.)


***Bir karıncanın ortalama ömrü 45 ila 60 gündür arasındadır.


***Bir karıncanın beyninde yaklaşık 250 bin beyin hücresi bulunur. (Bir insanın beyninde 10 bin milyon beyin hücresi mevcuttur.


***Bazı karıncalar günde yedi saat uyur. (Yetişkin bir insan günde ortalama sekiz saat uyur.)


***Bir karıncanın dışı sert kabuktandır, buna dış iskelet adı da verilir. 


***En büyük karıncanın uzunluğu 2,5 santimdir.


***En küçük karınca bir milimin onda biri uzunluğundadır.


***Bir karınca kolonisinin nüfusu yüz binlerden milyarlara varabilir. 


***Karıncalar sadece dokunmak değil, koku almak için de antenlerini kullanırlar.


***Karıncanın karnında iki mide vardır. Bir mide yiyeceği kendi için saklar; diğeri ise diğer karıncalarla paylaşılacak yiyecekleri depolar.


*** Karıncaların akciğeri yoktur. Oksijen vücutlarına tüm bedene yayılmış küçük deliklerden girer; karbondioksit de aynı deliklerden çıkar.


***Tüm böcekler gibi, karıncaların da altı bacağı vardır.


***Karıncalar gri, kırmızı, kahverengi, sarı, mavi ya da mor olabilirler.


***Karıncanın vücudu üç bölümden oluşur: Baş, gövde, ve kuyruk kısmı.


*** Karıncalar koloni denen büyük gruplar hâlinde yaşarlar. Her karıncanın kolonide belirli bir görevi vardır. İşçi karıncalar yuvadan çöpü alıp, dışarıya, özel çöplüğe taşımakla görevlidirler.


***İşçi karıncalar dişidir.


***Koloninin çoğunluğunu dişi karıncalar oluşturur.


***Köle-Yapıcı karıncalar başka karıncaların yuvalarına saldırır ve yumurtalarını çalar. Bu yumurtalar kırılıp, yavru karıncalar çıktığında kolonide köle olarak çalışırlar. Kraliçe karıncaların doğduklarında kanatları vardır.


***Başka koloniler kurmak için uçup giderler; sonra kanatları düşer. Kraliçe karınca 15 yıla kadar yaşayabilir ve bir kez eşlemesi gerekir.


***Her karınca kolonisinin en az bir, bazen de birden fazla Kraliçe’si vardır.


***Ahşap karıncaları önemli yırtıcı böceklerdir ve geniş bir koloni oldukları takdirde günde binlerce böcek toplayabilirler.


***Ahşap karıncaları düşmanını ağzını açarak tehdit edebilir.


***Normal şartlarda, Marangoz karıncalar canlı ya da ölü ağaçlarda yuva yapıp, kütükleri ya da ağaç gövdelerini çürütürler. Öte yandan, yuvalarını evlere, telefon direklerine ve diğer insan elinden çıkma ahşap yapılara da yapabilirler.


***Yaprak-kesen karıncalar yağmur yağarken yaprak kesmezler, ve keserken şiddetli yağmura maruz kalırlarsa, yaprakları genellikle yuvanın dışında bırakırlar.


***Petek karıncaları çorak mevsimlerde hayatta kalmak için kayda değer yöntemler geliştirmişlerdir


***Yağmurlar sırasında, bu karıncalar işçilerini su ve nektarla beslerler.Bu işçiler yiyecek fazlasını sindirim sistemlerinin kursak denen bölümünde depolarlar.


***Karıncaların başlıca düşmanı insanlardır. İnsanlar karınca yuvalarını ve doğal yaşam ortamlarını yok ediyor, hatta bazı yerlerde karıncaları doğrudan yiyerek karıncaların en korkulu rüyası oluyor.

Sizlerde karıncalar hakkında bilgi, karıncalar hakkında ilginç bilgiler, karıncaların özellikleri, karıncaların ilginç özellikleri, karıncaların hayatı hakkında bilgi, ilginç bilgiler yayınımıza yorumlar bölümünden eklemeler yapabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder