23 Ocak 2019 Çarşamba

Bulgur Nedir? Bulgur Nasıl Yapılır?

Bulgur Nasıl Yapılır?

Bulgur yapımında genellikle buğdayın iri taneli ve sert olanı tercih edilir. Ayıklanan buğday haşlandıktan sonra süzülüp güneşte kurumaya bırakılır. Kaynatılarak kurutulan buğdaya BULGUR denir. Bulgur dibeklerde veya bulgur kırma makinelarının bulunduğu değirmenlerde istenilen büyüklüğe göre kırılır. Tekrar ve yine güneş altında kurutulduktan sonra savrularak kepeklerinden arındırılır. Artık bulgurun kalburlarda elenme zamanı gelmiştir. Kepeğinden ve incesi olan simitlerinde ayrılarak elde edilen orta büyüklükteki taneler bulgur pilavı yapımında kullanılmak üzere ayrılır.

Bulgurun Özellikleri:

*Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır.

*Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.

*Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.

*Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.

*Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.

*Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.

Bulgurun Tarihçesi

MÖ 2800´de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.

Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz´de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.

Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de avantajlı bir gıda.

Raf ömrü uzun olduğu için bozulmaması ile bilinen bulgur o kadar kıymetli ki ABD´de savaş olasılığına karşı stoklanıyor.

BULGURUN FAYDALARI


Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa BAYRAM tarafından yapılan araştırmaya göre;


HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ



Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor. Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar; Diyorlar ki ´hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz´.



BULGUR KANSERDEN KORUR




Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur Moğol İmparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında bulundurmuştur. Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır. Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir.Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır. Bu bakımdan, sofranızda bulguru en azından haftada 2 kez tüketin.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR


Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.

Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zengindir.

Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir. Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.

KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR


Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelerdir.

2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir. Zayıflama diyetlerinde kolesterol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.

BULGUR KABIZLIĞI ÖNLÜYOR



Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Kabızlığı önler, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, zihni dinlendirir ve enerji verir.


PİRİNÇ Mİ? BULGUR MU?



Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz.


DEMİR EKSİKLİĞİNDE BULGUR



Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır. Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür. Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.

Not: Bu yazı, buğday nasıl bulgur olur, şifalı bitkiler, buğday hakkında bilgi, bulgur nasıl üretilir, bulgur faydaları, hamilelikte faydalı gıdalar, bağırsak kanseri bitkisel, kilo verdiren gıdalar ile ilgilidir.

0 yorum:

Yorum Gönder