22 Ocak 2019 Salı

Kimyon, hazımsızlık için bitki, kimyon bitkisi, kimyon çayı faydası, kimyon nasıl kullanılır, kimyon ne kadar tüketilmeli, kimyon nedir, kimyon zararları, şifalı bitkiler...

KİMYON BİTKİSİ


kimyon bitkisi


Kimyon, maydanozgiller ailesine ait olan kimyon, beyaz, pembe çiçeklere sahip, Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenen,40-60 santim kadar boylanabilen, bir yıllık otsu bitkiler arasında yer alır. 
Kimyon baharat şekline, bitki olgunlaştıktan sonra getirilir. Olgunlaşan bitki toplanır ve tohumları kurutulur. Kuruyan tohumlar öğütülerek kimyon baharatı elde edilir. Kimyon, keskin ve acı bir tada ve kokuya sahiptir. Kebap, köfte gibi birçok yemeğe lezzet katmak için mutfaklarda sıkça kullanılır. İran, Tacikistan, Mısır, Fas, Suriye, Şili, Hindistan, Türkiye kimyonun en fazla yetiştirildiği ülkeler arasındadır.

Kimyon Nasıl Kullanılır?

Kimyon toz halinde aktarlardan ya da marketlerden temin edilebilir. Toz haldeki kimyon et yemekleri, bazı içkiler ve hatta hamur işlerinde kullanılabilir.Kimyon tohumu çay şeklinde hazırlanabilir. Çay olarak tüketilen kimyon sindirim problemlerine karşı kullanılabilir.Kimyon çayı aşırıya kaçılmadan gaz sorunu olan bebeklere verilebilir. Kimyon kuru fasulye, nohut gibi yemeklere bir miktar eklenirse bu yemeklerin hazmını kolaylaştırıcı etki yaratır.

Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Kimyon çayını hazırlamak için kimyon tohumlarından faydalanabilirsiniz. Toz kimyon kullanarak da çay hazırlayabilirsiniz. 

Kimyon Faydaları

Hazımsızlık ve Gaz Problemi; Hazımsızlık Yemeklerde kullanıldığında mide ve gaz problemi için kullanılabilecek mucizevi bitkilerden biridir. Hazmı kolaylaştırıcı, gaz giderici özelliği bulunmaktadır. Beraberinde idrar söktürücü etkisi de vardır.Kimyon hazımsızlığa ya da gaza iyi gelse de mide yanmasına neden olabilir. Dolayısıyla tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Gaz giderici özelliği olan kimyon, beraberinde ciddi anlamda geğirmeye yol açabilir.
Kolesterol ve Kilo Verme; Kolesterole karşı kimyon kullanılabilir. Kötü kolesterolün düşmesini ve dengede kalmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Vücut ısısını arttırarak terlemeyi sağlar ve terleme yoluyla zararlı toksinlerin dışarı atılmasını kolaylaştırır. Bu sayede kilo verme üzerinde de etkili olmuş olur.

Gebelik ve Anne Sütü; İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde gebelik dönemi için faydalıdır. Anne ve anne karnındaki bebeğin gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca yeni doğum yapmış anneler tarafından da kullanılabilir. Kimyonun anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
Kramp ve kalp hastalıklarına karşı faydalıdır. Aşırıya kaçılmadan, bilinçli ve düzenli şekilde kimyon tüketerek bu tür rahatsızlıklardan korunmak mümkündür.


Kimyon Çayı, grip, öksürük gibi üst solunum yollarına bağlı gelişen hastalıklara karşı şifa olarak içilebilir. Burun akıntısı ve halsizlik sorununa karşı da iyi gelir.uykusuzluğa karşı iyi gelir. Yemeklerin kolay hazmedilmesini sağlar ve hazımsızlığa iyi gelir. Strese karşı iyi gelir. Strese bağlı olarak gelişen ani tansiyon dalgalanmalarına karşı da faydalıdır. 

Kimyonun anne sütünü arttırıcı etkisi olduğundan kimyon çayının da anne sütünü artırıcı etkisi bulunmaktadır.

Astım ataklarına karşı iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kansere karşı faydalıdır. Kansere yakalanma riskini azaltır. Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.

Zihin açıcı etkisi vardır. Unutkanlık ve bellek zayıflığına karşı kimyondan yararlanılabilir
Vücutta hormonların düzenlenmesine karşı faydalıdır. Özellikle adet döneminde yaşanan sıkıntılar için her yaş grubunda kadının faydalanabileceği bir bitkidir. Anemiye karşı iyi gelir. İçeriğinde bulunan demir sayesinde anemi hastalığının alternatif tedavisinde kullanılabilir.


Saç ve cilt sağlığı için kullanılabilir. Saçlarda kepeklenme sorununa karşı iyi gelir. Uzama sürecini kısaltır ve sağlıklı ve parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. Cilt içinde oldukça faydalı olan kimyon, siyah nokta, akne, yaşa bağlı cilt lekeleri ve cilt sarkmalarına karşı iyi gelir.
Uyarı;


Aşırı kimyon tüketimi karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilir. Fazla ve bilinçsiz tüketilen kimyon böbrek ve karaciğerin hasarlanmasına yol açabilir.
Gebelik döneminde aşırı tüketildiğinde erken doğum veya düşüğe yol açabilir. Gebelik için faydalı olduğu bilinse de doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.Kimyon tüketimi bazı bünyelerde ciddi derecede alerjiye yol açabilir. Hassas cilt yapısına sahip kişilerde cilt döküntüsü gibi problemler oluşabilir.
Adet dönemlerinde çok fazla tüketildiğinde aşırı kanamaya ve ağrılı adete yol açabilir.
Aşırı kimyon tüketimi kan şekerini düşürebilir.
Kimyon narkotik etkilere sahip olduğu için bağımlılık yapabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekir.
Zihin yorgunluğu, uyuşukluğu, mide bulantısı diğer yan etkileri arasında yer alır.

Not: kimyon bitkisi, şifalı bitkiler, kimyon ne kadar tüketilmeli, kimyon zararları, hazımsızlık için bitki, kimyon çayı faydası, anne sütü bitki çayları, kimyon nedir, kimyon nasıl kullanılır ile ilgilidir.

0 yorum:

Yorum Gönder