31 Ocak 2019 Perşembe

TARÇIN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? TARÇININ ZARARLARI NELERDİR?

TARÇIN NEDİR?

Defnegiller familyasından olan tarçın, ağaçsı bir bitkidir. 2-3 yaşındayken gövdesi yerden 50 cm yukarıdan kesilir. Böylece kökünden sayısız uzun şıvgınlar çıkar ve bunların kabukları soyularak kurutulur. Bunlar, tarçın çubukları denilen rulo şeritler oluşturur. Bu çubuklar tarçın tozu oluşturmak için öğütülebilir. Tarçın, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve lif bakımından oldukça zengindir. Bu sayede kemik gelişiminde önemli bir rol oynar ve aynı zamanda da kalp rahatsızlıklarının giderilmesinde önemli bir etken maddedir.
tarçın



Tarçının Sağlığa Faydaları


Tarçının doğru tüketildiği zaman birçok hastalığı tedavi etme özelliği vardır. Özellikle enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar için önemli şifa kaynağıdır. Bunun dışında önemli hastalıklar için ciddi bir kalkan görevi görür ve vücudun hastalıklarla mücadelesi için metabolizmayı güçlendirir.


Kan Şekerini Dengeler:  Birçok araştırma tarçının insülin direncini arttırdığını ve  böylece kan şekerini dengelediğini ortaya koymuştur.  Bu yüzden diyabet hastaları tarafından çok sık kullanılır. Fakat  tarçının diyabet ilaçlarına karşı bazı olumsuz etkileri olabilir, bu yüzden ilaç kullanan diyabet hastalarının tüketmeleri gereken miktarı doktorlarına danışmaları gerekir.
Maya Enfeksiyonlarına Karşı Şifadır: Tarçının mantar , maya enfeksiyonlarını durduran inanılmaz bir yeteneği vardır. Tarçının bu özelliğini sağlayan şey ise içerisinde zengin miktarda içerdiği uçucu yağlardır. Bunun yanında tarçın yağının da enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma noktasında özelliği bilinir.


Nezle ve Karın Ağrılarını Giderir: Tarçın korkunç bir mide ağrısını bile geçirebilecek kadar etkili bir besin kaynağıdır. Bunun yanında kış aylarında soğuk algınlıkları ve salgınlar ile oluşan nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir ve tüketilmeye başlanmasıyla birlikte etkisini gösterir.
Bağırsak Sorularını Giderir: Bir fincan tarçın bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıkları giderir.  Bunu bağırsaklarda bulunun enfeksiyonları gidererek bağırsakların normal çalışmasını sağlamakla başarır.


Bir Japon bilim adamın tarçının ülser rahatsızlıklarına iyi geldiğine dair doğrulanmamış iddiaları vardır. Bazı uzmanlar da günde 1-2 fincan tarçının ülser hastalığından kaynaklanan ağrılara iyi geleceğini söylemektedir. İlaç kullanan ülser hastaları doktorlarına danışarak kullanabilirler.
Tarçının Kanser Önleyici Etkisi Vardır: Bazı araştırma sonuçları tarçının tümör, mide kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı mücadelede umut verici olduğunu belgeledi. Araştırmalar vücutta şeker seviyesini dengeleyerek kanser hücrelerine karşı hafifletici etkilerinin olduğunu da ortaya koydu.



Bazı araştırmalar ise tarçın yağı gibi, farklı tarçın formalarının lösemi ve lenfoma kanseri hücrelerine karşı etkili olduğunu ortaya koydu. Ayrıca tarçının içerdiği doğal kimyasal elementlerin kolon kanseri hücrelerine karşı vücudu korur.

Zihni Açar ve Beyine Katkı Sağlar: Bazı araştırma sonuçları tarçının zihni açtığı ve belleğin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da dayanıklık ve konsantrasyon için faydalıdır.
Zayıflamaya Yardımcı Olur: Tarçının kan inceltici ve kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır. Artan kan hızı genellikle zayıflamaya yardımcı olur. Bunun yanında tarçının kan inceltici özelliği sayesinde, kalp sorunu yaşayan insanlar için kan pıhtılaşmasını engelleyici fonksiyonu vardır. Yalnız, kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler doktorlarına danışmadan kesinlikle tarçın tüketmemelidirler.


Kasları Rahatlatır:Tarçının diğer bir özelliği ise ısınmaya yardımcı olmasıdır. Bir taşıyıcı yağ ile birleştiğinde, kasların rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca yorgunluğu veya ağrıyan kaslar için banyo suyuna 3-4 damla katılarak duş alınabilir.
Kolesterolü Düşürür: Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar tarçının şeker ve yağ eritme üzerinde dolaylı etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Fakat aynı şekilde tarçının kolesterolü düşürme noktasında direkt etkisi olduğu ortaya konulmuştur.


Diş Çürüklerine ve Diş eti Hastalıklarına Faydaları: Tarçının antibakteriyel özelliğinden dolayı diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına karşı önemli derecede olumlu etkisi vardır. Diş eti ve dişlerde oluşan bakterileri öldürür. Bunun yanında tarçın yağı, sakız, gargaralar ve diş macunlarında antibakteriyel olarak kullanılmaktadır.

Soğuk Algınlığı, Baş Ağrısı ve Öksürüğe İyi Gelir: Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, öksürük ve nezleye karşı etkilidir. Bu hastalıkları iyileştirme özelliği vardır. Bunun dışında düzenli olarak tüketildiğinde bu tür hastalıklardan korunma imkanı sağlar. Yine antibakteriyel özelliğinden dolayı bu tür hastalıklarla savaşmayı kolaylaştırırken kan inceltici özelliği ile kandaki oksijen seviyesini arttırarak metabolizmayı bu tür hastalılara karşı güçlendirir.
Alzheimer Hastalığını Engelleyici Özelliği Vardır:  Tarçın içerdiği besinler sayesinde,  Alzheimer hastalığına neden olan genleri engellediği bilinmektedir.  Tarçın bu hastalığa neden olan genleri yavaşlattığı gibi tahrip ettiği hücrelerin yeniden onarılmasına yardımcı olur.



Depresyon ve Sinirlilik Halini Giderir: Çağımızın önde gelen hastalıklarından olan stres kaynaklı depresyon ve sinirliliğe karşı yatıştırıcı etkisi vardır. Bu gerçeği destekleyen birçok bilimsel araştırma sonucu bulmak mümkün.  Bazı bilimsel çalışma sonuçları tarçının kokusunun rahatlatıcı bir özelliği olduğunu ortaya koymuştur. Tarçın bakteriyel kaynaklı depresyonlara karşı mükemmel bir şifa kaynağıdır.
Tarçın Virüslere Karşı Savaşır: Tarçın virüslere karşı mükemmel bir savaşçıdır.  Bazı bilimsel araştırmalar HIV virüsüne karşı etkileyici bir savaş verdiğini ortaya koymuştur. Enfeksiyonlardan kaynaklanan AIDS hastalıklarına karşı umut verici sonuçlar vermektedir.


Parkinson Hastalığını Engelleyici Özelliği Vardır: Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde tarçın üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda heyecan verici sonuçlar alındı. Tarçının parkinson hastalığında tedavi yöntemi olmasa bile en azından şimdilik engelleyici özelliğinin olduğu keşfedildi.

 Tarçın Çayının Faydaları:
Mutlaka hastanelere bir şekilde gitmişsinizdir, ameliyat olanlar, ağrılardan yakınanlar ve niceleri… Aslında birçok hastalıkla karşılaşmadan önce önlemler almak mümkün. Bunların bir tanesi de düzenli olarak tarçın çayı tüketmektir.

Antioksidan özelliği olan tarçın çayı, özellikle sigara, alkol ve bunlara benzer ürünleri tüketen kişilerde, alkol ve sigaranın verdiği zararları azaltır.
Bağırsak enfeksiyonlarına iyi gelir. Bağırsaklarda oluşan gaz, şişme gibi hissi giderir ve bağırsakların görevlerini maksimum derecede yerine getirmesi için yardımcı olur.
Hazımsızlık ve mide şikayetlerini giderir.
Özellikle kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynar.
Stresle mücadelede metabolizmayı güçlendirir. Strese neden olan fiziki etkenleri azaltır.
Üşüme sorunu olanlar için alternatif çözümdür. Özellikle kış aylarında ayaklarında ve ellerinde aşırı üşüme hissedenler günde 1-2 fincan tüketerek sorunu çözebilirler. Tarçın çayının kan inceltici ve kan akışını hızlandırıcı özelliği olduğu için, hızlanan kan sayesinde vücudu ısıtır.

TARÇININ ZARARLARI NELERDİR?

Aşırı tarçın tüketmek karaciğer yetmezliğine sebep olabilir.
Cilde uygulandığı takdirde yanma ciltte hissi yaratıp tahriş 
yapabilir.
Çok tüketildiği takdirde kalp atışında artışa neden olabilir.
Su içmeden direkt olarak tarçın tozu yutmak oldukça tehlikelidir ve ciddi bir boğulmaya sebep olabilir.Aşırı miktarda tarçın tüketimi mideye hasar verebilmektedir.
Ağızda yanma hissine ve ağız ülserine sebep olabilmektedir.
Tarçın tüketimini dikkatsiz bir şekilde artırmak böbrekleri kötü etkileyebilir.
Tarçının fazla tüketimi rahim kasılmalarına sebep olabilir ve bu yüzden hamile kadınlara tarçın önerilmemektedir. 


0 yorum:

Yorum Gönder