6 Şubat 2019 Çarşamba

Anason Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Anason :Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır. 


anason


Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilmektedir. Mısır, Girit, Yunanistan ve Asya’nın bazı alanlarında yetiştirilen anasonun işlenmesi ilk olarak Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Avrupa topraklarında ise Roma döneminde işlendiği bilinmektedir. Orta Çağ döneminde kullanımı yaygınlaşan anason, alkollü içeceklerde, yemeklerde ve özellikle de ete tat katmak için kullanılmıştır. Ayrıca parfümlerin içerisinde güzel koku vermek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir.

Anason Nasıl Kullanılır?

Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde öğütülmüş olanı ile beraber sadece tohumu da kullanılır.

Anason Çayı

Genellikle çay olarak hazırlanır ve bu şekilde kullanılır. Bitki çayı olarak içilebilir ya da gargara yapmak amacıyla kullanılır. Anason bitki çayını taze ve kurutulmuş yapraklarından ya da tohumlardan hazırlayabilirsiniz. Bir kupa anason bitkisi çayı için yarım tatlı kaşığı kuru anason yaprağını kullanmak yeterlidir. Kaynamış suyun içine anasonu ilave ederek ateşi kapatın.
Demlenmesi için 10 dakika bekleyin ve ılık olarak tüketin

Anasonun Faydaları Nelerdir?

Anason midenin güçlenmesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Solunum yolu problemlerine ya da mide hastalıklarına bağlı olarak görülen öksürüğün dindirilmesinde etkilidir. Hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemlerde gaz söktürücü ve rahatlatıcı etkisi vardır. Uykusuzluk problemlerinde rahatlatıcı etkisi bulunur.

Rahatlatıcı etkisi sayesinde sinirleri de sakinleştirdiği bilinir. Emziren bayanlarda anne sütünü artıran etkisi olduğu bilinmektedir. Kusma ve ishal gibi şikâyetleri hafiflettiği tespit edilmiştir. Beyin yorgunluğunun giderilerek beynin daha sağlıklı şekilde çalışmasına ve gelişmesine yardımcı olur.

0 yorum:

Yorum Gönder