1 Şubat 2019 Cuma

Cevizin Faydaları

Geçmişten beri cevizin faydaları konusunda gerek televizyon programları yapılır ve gazetelerde makaleler okumaktayız. Fakat cevizin faydaları konusunda çalışmalar durmamış olup her yıl bir yeni faydası daha gün yüzüne çıkıyor. Bu çalışmalar öyle kulaktan dolma yani bireysel deme yanılma yöntemi ile değil aynı zamanda bilimsel çalışmalar da sürüyor.

Görünüş olarak beyine benzetilir genellikle ve beyine faydalı olduğu düşünülür.Cevizin iç kısmı beyini temsil ederken kabuğu ise kafa tasını ifade etmektedir.Bu görüş yeni bir görüş olmayıp orta çağda Avrupa da ki bazı ülkelerde zihinsel engelliler tedavi etmek amacıyla da kullanılmış.Yapılan araştırmalarda bu benzerliğin sadece görünüşten ibaret olmadığı ve beyine iyi geldiği kanıtlanmıştır.


cevizin faydaları

Cevizin Beyne Faydası

Ceviz, omega-3, folik asit ve E vitamini açısından en değerli kuruyemiştir. Beyin için değerlidir. Beyin fonksiyonlarını geliştirir. hafızayı güçlendirir. omega-3 içerdiği için depresyona engel olur.

Düzenli ve bilinçli bir şekilde tüketilen ceviz, insan sağlığına birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Kolesterolün dengelenmesinden kalp damar sağlığına, çocukların zekâ gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar çeşitli faydaları vardır. Bununla birlikte cevizin cilt için faydalı olduğu ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinde cevizi kullandığı da bilinir.

•Cevizin yüksek derecede içerdiği bazı zengin vitamin ve elementler genel anlamda sağlığımızın korunmasını sağlamaktadırlar. Fakat özellikle yüksek derecedeki Omega 3 yağı asidi ve E vitamini türü olan gama-tokoferol gibi elementler, başta kolesterol olmak üzere, kalp çevresinin temizlenmesinde de önemli rol oynamaktadır.

•Ceviz, çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi olan elementler içerir, bunlardan biri olan aminoasit kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken, omega 3 yağının içerdiği alfa-linolenik asitse patolojik kan pıhtısını önemli ölçüde engeller.

•Günde ortalama 3 ceviz tüketen bir kişi, kalp sağlığı için çok önemli bir önlem almış olur. Ayrıca, günlük olarak tükettiğiniz 3 ceviz, kan şekeri ve kolesterol seviyesini düzenli tutmaya yardımcı olur.

•Araştırmalar, günde ortalama 40 gram ceviz tüketen kişilerin kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Genel anlamda cevizin iki çeşit hastalığı önemli ölçüde engellediğini söyleyebiliriz. Bunlardan birincisi kalp ve damar hastalıklarıdır.

•Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damarların tıkanmasına neden olan yağlı besinlerin verebileceği zararlara engel olduğunu söylüyor. Ayrıca yapılan araştırmalar cevizin damarların esnekliklerini korumalarını sağladığını ortaya koydu.

•Ceviz, içerisinde barındırdığı antioksidan sayesinde kalp hastalıklarına neden olan zararlı maddeleri ortadan kaldırır ve vücudu bu tehlikeden korur. Böylece kalbin hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmış olur.

Bünyemiz Omega yağını kendi başına üretemez. Cevizse Omega 3 yağını bol miktarda bulundurur. Günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi, vücudun gereksinimi olan Omega 3 yağının %85’ini karşılamış olur. Ayrıca Omega 3 yağının antioksidan içermesi kalp sağlığına faydalıdır.
Aynı şekilde günde 4-5 ceviz yediğimizde, vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini, manganezin yüzde 43’ünü ve triptofanın yüzde 17’sini karşılamış oluruz.
Cevizde bulunan kalori oldukça yüksek olduğu için aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.


Kalp ve Damarlara Faydaları

Sağlıklı bir yaşamın parçası olarak ceviz yemek kalp için oldukça önemlidir. Doymamış yağ asitleri ve diğer besinleri içeren ceviz, önemli bir aperatif yiyecektir diyebiliriz. Eğer kalple ilgili bir sorununuz varsa doğru şekilde tüketilen cevizin faydasını göreceksiniz.

•Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL (kötü kolesterol) kalp hastalığının başlıca nedenidir. Ceviz ise LDL’nin panzehridir.

•Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşması riskini de azaltır. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.

•Cevizin içerdiği hem tekli hem çiftli doymuş yağlar, yükselen kolesterol seviyesini düşürür.

•Ceviz, Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritimlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır.

•Ceviz, doyurucu besinler içerdiği için yemek yemeyi azaltır ve hatta diyabeti yavaşlatır. Bu yüzden dolaylı olarak kalp hastalıkları riskini de azaltmış olur.

•E vitamini, arterlerde meydana gelebilecek plak oluşumlarını engeller ve kalp tıkanıklığını önler.

•İçerdiği besin ve vitaminler aracılığıyla kanın pıhtılaşmasını engeller ve kan dolaşımının daha iyi olmasını sağlar. Bu durum kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Kolesterole faydaları

Günlük 4-5 adet ceviz tüketimi kolesterolü düşürür. İyi kolesterol seviyesini yükseltir ve kötü kolesterolün yükselmesine engel olur. Bununla birlikte damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar, böylelikle kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Diyabete faydaları

Diyabet hastalığında karşılaşılan en sık sorun kan şekerinin yükselmesidir. Ceviz ise kan şekerinin makul seviyelerde kalmasına yardımcı olur. Böylece diyabet hastalarının kalp hastalığına yakalanma risklerini minimuma indirir.

Kansere faydaları

Cevizin kanser hastalığını tedavi ettiği söylenemez. Fakat kanser hastalığına neden olan faktörleri ortadan kaldırabiliyor ve hastalığa yakalanma riskini azaltabiliyor. Düzenli ceviz tüketimi, metabolizmanın kansere karşı direncini dolaylı olarak arttırıyor.

Kemiklere faydaları

Bazı uzmanlar cevizde bulunan kalori miktarının kiloya neden olacağını iddia ediyor olsa da büyük bir çoğunluk aşırı şekilde tüketilmediği sürece cevizin içerdiği kalorinin kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığını belirtmektedirler. Ayrıca ceviz tüketiminden sonra meydana gelen kalorinin vücut tarafından depolanmadığı da belirtiliyor.

Sinir sistemine faydası

Ceviz; linoleik, alfa linoleik, E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sistemini olumlu yönde etkiler. Bazı bilim adamları, besin maddeleri hangi organımıza benziyorsa o organa faydalı olduğunu öne sürüyor. Cevizin beyne benzemesinin yanı sıra, beyne faydası da oldukça büyüktür. Özellikle stres ile mücadelede antidepresan görevini üstlenen ceviz, uyku sorunu olanlar için de bir şifa kaynağıdır. Yatmadan önce yenilen ceviz, içerdiği triptofan sayesinde uyku sorununuzu çözebilir.

Cilde faydaları

Ceviz, içerdiği omega 3 yağı ve bakır sayesinde cilt için de oldukça faydalıdır. Her gün tüketilen 2-3 ceviz, cildin elastikliğini arttırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.

cevizin beyne faydası

Cevizin Faydaları Maddeler Halinde

Balgamda — Yapraklarının kaynatılmış suyunu içmek

Baş yarasında — Kabuğunu kaynatıp kına gibi yakmak.

Dermansızlıkta — Yapraklarının kaynatılmış suyuyla banyo yapmak.

Diş temizliğinde — Yumuşatılmış yapraklarını dişlere sürtmek 

Kuvvet için — Taze meyvalarından yapılan tatlısını yemek

Mide İçin — Yapraklarının kaynatılmış suyunu içmek.

Sidik Zorunda — Yapraklarının kaynatılmış suyundan soğuk içmek

Sıtmada — Taze meyvalarından birkaç gün yutmak.






Yarada — Yapraklarının çokça kaynatılmış suyundan içmek
cevizin faydaları, cevizin faydaları nelerdir, taze cevizin faydaları, cevizin beyne faydası, cevizin cilde faydaları, ceviz suyunun faydaları, cevizin faydaları maddeler halinde

0 yorum:

Yorum Gönder