4 Şubat 2019 Pazartesi

Kekik Çayının Faydaları ve Yapılışı

Latince Thymus vulgaris olarak bilinen kekik, tıbbi ve mutfak alanlarımızın dışında rahatsızlıklarımız için tedavi olarak kullanılan bitkisel bir ilaçtır. Kekik uçucu yağlar, mineraller, yararlı fenoller açısından oldukça zengin bir bitkidir. Sadece yemeklerimize lezzet katmak için kullanmak bir kenara dursun kekik çayı, bu kadar zenginliğin yanında bizler için tüketeceğimiz sağlıklı bir içecek seçimidir.


kekik

Kekik Çayının Faydaları


Aft ya da ülseri olan kişilerde, iltihap durumlarını azaltır, bölgeyi dezenfekte eder. Thymol içeren kekik, güçlü bir antiseptiktir. Kekik çayını, yaralarınıza, göz enfeksiyonlarınıza ve cildinizde var olan kesikleri tedavi etmek için kesinlikle kullanabilirsiniz.

Kekik çayı, öksürüğe ve boğaz ağrılarına savaş açan bir özelliğe sahiptir. Yapılmış olan modern çalışmalarda kekiğin öksürük ve bronşit gibi üst solunum yolları problemleri yaşayan kişilerde rahatlatıcı etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Solunum sisteminizi etkileyen diğer kış hastalıklarından mustaripseniz kekik çayını mutlaka için. İyileştirici etkisini mutlaka fark edeceksiniz.

Kekik çayının yaşlanmaya karşı bir iksir olduğunu söylersek abartmış olmayız.  Kekik çayı, içeriğinde bulundurduğu antioksidanlar ve yüksek flavonoidler sayesinde hücresel fonksiyonları muhafaza eder. (Flavonoidler bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi parlak renkleri verir ve insan vücudunda antioksidan işlevi yürütür.) Hücre ve organlarda meydana gelen erken yaşlanma belirtilerini önler.

Kadınların sancılı rüyası olan regl dönemleri yaklaşıldıkça ortaya çıkan tipik semptomlar, kekik çayı ile hafifletilebilir. Çay, bu süre içerisinde tüketildiğinde kramplarınızı azaltacaktır.
Kekik çayı sağlıklı bir sindirimi destekler. Gaz, şişkinlik gibi durumları rahatlatmak için bitkisel bir yöntemdir.

Kekik içerdiği fenoller bir antispazmodik olarak görev görmektedir.

Sıklıkla ağız kokusu problemi yaşıyorsanız, bu durumdan kurtulmak için kekik çayı tüketebilirsiniz. Koku giderici etkisi nedeniyle hijyen ürünlerinde kekik bileşenleri, sıklıkla kullanılmaktadır.
Kekik çayı tüketmek beyin aktivitelerinizi düzenleyecektir. 

Enerji seviyenizi çoğaltacak ve iyi hissederek rahatlamanızı sağlayacaktır.

Kekik çayının günde en az bir kez içilmesi kan basıncını düzenler.

Arterlerin ve damarların sağlığı için iyileştirici etkiye sahiptir.

Kekik Çayı Tarifi:Kekik çayının Yapılışı

1 çorba kaşığı kurutulmuş kekik yaprağını bir demliğe koyun

1 bardak kaynar suyu demliğin içine dökün ve kapağını kapatın.

5 dakika kadar demlenmesini bekleyin.

Hazırladığınız çayı süzgeçten geçirin.

Tatlandırmak için şeker veya bal ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder