21 Ekim 2015 Çarşamba

Sayfamızda Hicri takvim hakkında bilgi, hicri takvim nedir, hicri yılbaşı, muharrem ayı nedir önemi nedir, muharrem orucu ve önemi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

HİCRİ YILBAŞI ve MUHARREM AYININ ÖNEMİ


hicret ve hicri takvim

HİCRİ YILBAŞI ve MUHARREM AYI

Muharrem kelimesinin anlamı: Ziyade hürmetli olan demektir.

Muharrem ayı Allah katında haram olan aylardandır. Ayrıca Muharrem ayı hicri yılbaşı, hicri takvime göre senenin ilk ayıdır. Bütün Müslümanlar dini ibadetlerini hicri takvimine göre yaparlar. İnsanlar tarihte bazı mühim hadiseleri takvim başlangıcı olarak kabul etmişlerdir. Bugün kullandığımız miladi tarihte Hz. İsa a.s.  doğum tarihini başlangıç kabul etmiştir. Milat doğum demektir. Ancak Hz. İsa a.s 'ın doğumu olarak kabul edilen tarihte tam olarak bilinmemektedir. Bu hususta çok çeşitli rivayetler de vardır.

Efendimiz (s.a.v.) dünyayı şereflendirdiği senelerde ise, Mekkelilerin hafızasında yer etmiş olan fil hadisesi ki, Ebrehe Kabe'ye saldırdığında bir mucize olarak ebabil kuşları tarafından biçilmiş ekin tarlası gibi helak edilmesi konuşulmakta ve hadiseler bundan önce ve sonra olarak değerlendirilmekte ve bir nevi tarih başlangıcı olmakta idi. Efendimiz (s.av.) fil yılında 53.gün dünyayı şereflendirmiş onun 40.yılında peygamberlik gelmişti.

Peygamberimizin Medine-i Münevvereye hicretinden sonra İslamiyet çok büyük gelişme göstermiş: Bu nurlu şehirden yayılan İslam nuru bütün cihanı aydınlatmıştı. Bu bakımdan hicret hadisesi İslam tarihinde dönüm noktası olmuştu. Efendimiz (s.a.v.) vefatından sonraki dönemlerde Müslümanlar kendilerine yeni bir takvim başlangıcı aradılar.

Hz.Ömer r.a. zamanında toplanan islam şurası, islam tarihindeki büyük önem arz eden hicret olayını hicret yılını başlangıç olarak kabul etti.
Sene olarak ise, kameri ay yılı dediğimiz 354 gün esasına dayanan, her sene 11 gün önce gelen yıl esası benimsendi. İbadetlerimizde bu kameri yıl ve bununla ilgili aylar esastır. Kuranı Kerim ve hadisi şeriflerde hep bu aylardan bahsedilmektedir.

Muharrem ayı Hürmet edilmesi icap eden bir ay olduğu Ayeti kerimede "Allah katında yerlerin ve göklerin yaratıldığı günden beri ayların adedi 12 dir. Bunlardan dört tanesi haram aylardır." buyrulmuştur.Allah tarafından belirlenen kameri aylar Şunlardır:
Bu aylar içerisinden dördü; Recep, zilkade, zilhicce ve Muharrem ayı Allah katında ziyade hürmet edilmesi gereken aylardır. Bu ayda yapılan iyilik ve ibadetin mükafatı ne kadar çok ise, kötülük ve isyanın cezası da bir o kadar ağır olacaktır. Bu aya cahiliye devrinde de Araplar çok hürmet gösterir, yolda babalarının katili ile bile karşılaşsalar ona ilişmeyip yürür giderlerdi. Bu ayda yapılacak bir çok ibadetlerle birlikte oruç tutmakta çok faziletlidir. Zira Efendimiz (s.a.v.):
Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Allahın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra kılınan en faziletli namaz da gece namazıdır. Buyurmuşlardır. (müslim tergıp c.2 sh.462)


*****

Aşure günü resimli mesajları, aşure günü kısa bilgi, aşure günü neler yapmalı, sms, muharrem ayı ve aşure günü, aşure günü nele yapabiliriz, aşure hakkında kısa bilgi, en güzel aşure günü sözleri resimli, asure gunu adini nereden alir, aşure gunu nedir, aşure günü kutlama mesajlari, asure gunu mesajlari resimli, aşure günü 2020

0 yorum:

Yorum Gönder