11 Kasım 2019 Pazartesi

Mobbin Ne demektir?

Mobbing (İşyerinde Duygusal Şiddet)

Yaşadığımız psikolojik travmalar genel olarak hayatımızı ve ruh halimizi etkilediği gibi iş yaşantımızda da sorunlar yaşamamıza neden olur. Bu travmatik yaşantıların kaynağı kişilerin çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde olabildiği gibi işle ilgili ve işyerinde yaşanan olumsuzluklarla da ilgili olabilir.

Çalışan üzerinde duygusal baskı kurulması bu duruma bir örnektir ve ‘mobbing’ olarak isimlendirilir.

Mobbingin etkileri nelerdir?

Mobbinge maruz kalmak bir çalışanın fiziksel ve psikolojik açıdan sağlığının bozulmasına sebep olabilir. Bununla birlikte mobbing uygulandığı süreye, şiddetine, kaç kişi tarafından uygulandığına ve benzeri detaylara göre farklı sonuçlar doğurabilir. En belirgin sonuçları;

Gerginlik, Öfke, Alınganlık, Dikkatsizlik, Özgüven kaybı, Endişe, Korku, Yetersizlik hissi, İştahsızlık ya da aşırı yeme, Kilo kaybı ya da kilo alma, Ağlama nöbetleri, Uyku bozuklukları, İşe geç kalma, Konsantrasyon bozukluğu, Mide sorunları, Cilt sorunları, Bağırsak sorunları, Alkol ya da madde bağımlılığı, Depresyon, Paranoya, Panik ataklar, Ciddi psikolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklar, Kalp krizi.


Bununla birlikte mobbinge maruz kalan ve buna tanıklık eden çalışanların yaşayacağı olası sağlık sorunları bu çalışanların sağlık harcamalarını artıracağından ekonomik olarak da zarar görmelerine sebep olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder